Over Kistleri
Yumurtalıklar kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Rahmin her iki tarafındaki karnın altındadırlar. Bazen yumurtalıklardan birinde kist adı verilen sıvı dolu bir kese gelişir. Birçok kadın yaşamları boyunca en az bir kez kist geliştirecektir. Çoğu durumda, kistler ağrısızdır ve herhangi bir belirtiye neden olmaz.
Yumurtalık Kistlerinin Türleri
Dermoid kistler ve endometrioma (çikolata) kistleri gibi çeşitli yumurtalık kistleri türleri vardır. Bununla birlikte, fonksiyonel kistler en yaygın tiplendir. Fonksiyonel kistlerin iki tipi arasında folikül ve korpus luteum kistleri bulunur.
Folikül Kisti
Bir kadının adet döngüsü sırasında bir yumurta folikül adı verilen kese içinde büyür. Bu kese, yumurtalıkların içinde bulunur. Çoğu durumda, bu folikül veya kese açılır ve bir yumurta bırakır. Ancak, folikül açık olmazsa, folikül içindeki sıvı yumurtalıkta bir kist oluşturabilir.
Korpus Luteum Kisti
Folikül kese tipik olarak bir yumurta bıraktıktan sonra erir. Fakat eğer kese çözülmezse ve folikül tıkanırsa, kese içinde ek sıvı gelişebilir ve bu sıvı birikimi korpus luteum kistine neden olur.
Diğer yumurtalık kistleri türleri arasında şunlar bulunur;
Dermoid kistler: Yumurtalıklarda saç, yağ ve diğer dokuları içerebilen kesecik gibi büyümeler.
Endometriomlar: Normalde rahim içinde gelişen dokular rahmin dışına çıkabilir ve yumurtalıklara tutunarak kist oluşturabilir.
Bazı kadınlar polikistik over sendromu adı verilen bir durum geliştirir . Bu durum, yumurtalıkların çok sayıda küçük kist içerdiği anlamına gelir. Yumurtalıkların büyümesine neden olabilir.
Yumurtalık kistleri çoğu kez herhangi bir belirti oluşturmazlar. Bununla birlikte, kist büyüdükçe belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir;
- Karın şişkinliği
- Ağrılı bağırsak hareketleri
- Ağrılı cinsel ilişki
- Bel ağrısı
- Göğüslerde hassasiyet
- Mide bulantısı ve kusma